Cennik

Osoby indywidualne - proszone są o kontakt indywidualny telefoniczny w celu rezerwacji wstępu do muzeum z degustacją - 505 060 504

Cennik biletów dla grup zorganizowanych

Cennik "Starodawny obiad"

Bilet ulgowy - podstawowy “Starodawny obiad”

38 zł (+ vat 8%)

Bufet ze starodawnymi daniami z przełomu XIX i XX wieku. (studenci, uczniowie, emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie) – czas trwania ok. 1,5h-2h

Bilet normalny - podstawowy “Starodawny obiad”

43 zł (+ vat 8%)

Bufet ze starodawnymi daniami z przełomu XIX i XX wieku – czas trwania ok. 1,5h-2h

Co zawiera bilet “Starodawny obiad”

W cenie biletu dostają Państwo do degustacji 1 zupę ugotowaną wg starodawnej receptury, 2 dania główne do wyboru, również przygotowane wg starodawnych receptur. W cenie biletu jest również możliwość upieczenia sobie własnoręcznie placków ziemniaczanych na starodawnym piecu z blachami i zjedzenia ich z omastą. Bilet obiadowy zawiera również kompot gotowany z owoców, które wyrosły w naszym sadzie. Wszystkie dania podane są w formie bufetu szwedzkiego i goście jedzą i nakładają sobie potrawy samodzielnie do syta.

DODATKI DO BILETU “Starodawny obiad” – możliwość dokupienia dodatków do biletu podstawowego i zaplanowania prawdziwej “BIESIADY WIŚLAŃSKIEJ na WYPASIE”

  • prawdziwa Herbata z zielin – z przepisu Babci Anieli 3 zł /os.
  • prawdziwa kawa zbożowa z mlekiem 2 zł /os.
  • ciasto pieczone wg starodawnej receptury 5 zł /os.
  • podpłomyk do samodzielnego przygotowania i degustacji z masłem i miodem 7 zł /os.
  • prelekcja przewodnika beskidzkiego, który z stroju góralskim ciekawie opowie o historii Wisły, jak również urozmaici Państwa pobyt recytując pięknie wiślańską poezje i zaśpiewa wiślańskie pieśniczki
    • przy grupach powyżej 20 osób cena 5 zł/ os.
    • przy grupach poniżej 20 osób cena 7 zł/os.

Dla osób dorosłych możliwość degustacji regionalnych nalewek ( warzonki, śmietónkóli, miodowej, cytrynowej, malinowej, borówkowej, wiśniowej, śliwowicy ) – szczegółowe informacje pod nr telefonu 505 060 504.                                                             

Bilet ulgowy - podstawowy “Słodki poczęstunek”

20 zł (+ vat 8%)

Bufet ze starodawnymi ciepłymi napojami i słodkim poczęstunkiem z przełomu XIX i XX. (studenci, uczniowie, emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie) – czas trwania ok. 1,5h-2h

Bilet normalny - podstawowy “Słodki poczęstunek”

25 zł (+ vat 8%)

Bufet ze starodawnymi ciepłymi napojami i słodkim poczęstunkiem z przełomu XIX i XX – czas trwania ok. 1,5h-2h

Co zawiera bilet “Słodki poczęstunek”

Z ciepłych starodawnych napoi serwujemy naszą wyjątkową herbatę z zielin z domowym sokiem malinowym (tłoczonym na zimno), prawdziwą kawę zbożową ze zmielonego zboża oraz słodki poczęstunek w formie degustacji starodawnego ciasta. W cenie biletu jest również możliwość upieczenia sobie własnoręcznie ciasta podpłomykowego, pieczonego na blasze na starodawnym piecu z blachami  i zjedzenia tego podpłomyka z masłem i miodem. Wszystko podanie jest w formie bufetu samoobsługowego.

DODATKI DO BILETU “Słodki poczęstunek”

 

  • prelekcja przewodnika beskidzkiego, który z stroju góralskim ciekawie opowie o historii Wisły, jak również urozmaici Państwa pobyt recytując pięknie wiślańską poezje i zaśpiewa wiślańskie pieśniczki
    • przy grupach powyżej 20 osób cena 5 zł/ os.
    • przy grupach poniżej 20 osób cena 7 zł/os.
  • dla osób dorosłych możliwość degustacji regionalnych nalewek ( warzonki, śmietónkóli, miodowej, cytrynowej, malinowej, borówkowej, wiśniowej, śliwowicy ) – szczegółowe informacje pod nr telefonu 505060504

INFORMACJE ODNOŚNIE PRZYJMOWANIA GRUP ZORGANIZOWANYCH

Maksymalna ilość zwiedzających w tym samym czasie to 40-45 os. W przypadku większej ilości osób grupa może zostać podzielona na dwie grupy. Jeżeli grupa chciałaby w tym samym czasie być obsłużona to “Starodawny obiad “ serwujemy na dużej sali restauracyjnej, która pomieści do 80 osób jednocześnie i w grupach mniejszych schodzimy do muzeum na prelekcje. W takiej opcji rekomendujemy wykupienie dodatkowego biletu “Słodki poczęstunek” w obniżonej cenie 15zł (cena obowiązuje tylko w przypadku kupienia biletu “Starodawny obiad” i przy grupie powyżej 50 os.). W tej opcji przy herbacie z zielin i kawie zbożowej oraz słodkim poczęstunku można rozkoszować się prelekcją o historii Wisły, tradycji i przyzwyczajeniach górali wiślańskich.

Istnieje możliwość zwiedzania muzeum bez degustacji na indywidualne zapytanie pod numerem telefonu: 505 060 504.

Cennik warsztatów kulinarnych ( minimalna ilość osób to 12 os. )
Konieczna wcześniejsza rezerwacja terminu warsztatów.
Zapisy pod numerem telefonu 505 060 504.

OFERTA WARSZTATÓW:

Warsztat Kulinarny - “LEJOKI”

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny „LEJOKI”

35 zł (+ vat 8%)

(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny „LEJOKI”

45 zł (+ vat 8%)

Ten warsztat to będzie podróż w czasie. Będzie to lekcja przygotowania tradycyjnej wiślańskiej potrawy zwanej LEJOKI, którą jedli rdzenni mieszkańcy tego miasta 100 lat temu.. W tą podróż zabierze Cię instruktorka, która jest kolejnym pokoleniem wiślańskich kobiet pogłębiających tradycje kulinarne w Wiśle. Poznamy historię powstanie rogulki, jak również funkcję piekarszczoka. Rodowita góralka nauczy Cię jak od podstaw przygotować ciasto i poprowadzi cię przez całą drogę do powstania ciekawego dania. Replika starodawnego pieca z blachami opalanego drewnem, przybliży wiedzę o życiu ludności w dawnych czasach. Będziemy do tego dania popijać domowe mleko krowie, herbatę z zielin i prawdziwą kawę zbożową. Przygotowane dania oczywiście zjedzą Państwo na miejscu. Możliwość wykonania również tego dania w wersji bezglutenowej

Liczba uczestników : max 28 osób, min 12

Czas trwania: 1,5-2h

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny „PODPŁOMYK”

35 zł (+ vat 8%)

(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny „PODPŁOMYK”

45 zł (+ vat 8%)

Ciasto na podpłomyki zarabiamy, zagniatamy z wody mąki  żytniej i soli, następnie dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i pieczemy na starodawnym piecu z blachami. Po upieczeniu jemy…najlepiej podpłomyki smakują z masłem i miodem, i tak właśnie będziemy je jedli popijając domowym mlekiem, które przynosi nam Pani z agroturystyki. Goście również mogą wypić naturalną kawę zbożową lub herbatę z Zielin (ziół zbieranych i suszonych z przepisu babci Anielki)

Liczba uczestników : max 28 osób, min 12

Czas trwania: 1,5-2h

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny- “DOMOWY MAKARON”

35 zł (+ vat 8%)

(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny - “DOMOWY MAKARON”

45 zł (+ vat 8%)

Liczba uczestników : max 28 osób, min 12

Czas trwania: 1,5-2h

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny - “PLACKI ZIEMNIACZANE”

45 zł (+ vat 8%)

(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny - “PLACKI ZIEMNIACZANE”

55 zł (+ vat 8%)

Starodawne tarło, szkrobaczki i ziemniaki….  Będzie to lekcja przygotowania tradycyjnej wiślańskiej potrawy z ziemniaków. Placki ze szpyrkami lub śmietaną. To tradycyjne potrawy, którą jedli rdzenni mieszkańcy tego miasta ponad 150 lat temu. Te danie przygotowywane było przy “zabijaczce” – tradycyjnym obrzędzie. W tą podróż zabierze was góralka, która jest kolejnym pokoleniem wiślańskich kobiet pogłębiających tradycje kulinarne w Wiśle. Poznamy historię powstania pieca w starodawnych chałupach, jak również dowiemy się, dlaczego nie było w tych kurnych chatach kominów…   Instruktorka góralka, nauczy Cię jak od podstaw przygotować trzycielinę i poprowadzi cię przez całą drogę do powstania ciekawego dania. Replika starodawnego pieca z blachami opalanego drewnem, przybliży wiedzę o życiu ludności w tych czasach. Będziemy do tego dania popijać herbatę z zielin ( ziołową herbatę), prawdziwą kawę zbożową z mlekiem.

Możliwość wykonania również placków bezglutenowych.

Liczba uczestników : max 28 osób, min 12

Czas trwania: 1,5-2h

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny - “GAŁUSZKI FUSATE”

38 zł (+ vat 8%)

(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny - “GAŁUSZKI FUSATE”

48 zł (+ vat 8%)

Liczba uczestników : max 28 osób, min 12

Czas trwania: 1,5-2h

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny - “KOPYTKA LENIWE”

38 zł (+ vat 8%)

(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny - “KOPYTKA LENIWE”

48 zł (+ vat 8%)

Liczba uczestników : max 28 osób, min 12

Czas trwania: 1,5-2h

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny - “KLUSKI NA PARZE”

45 zł (+ vat 8%)

(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny - “KLUSKI NA PARZE”

55 zł (+ vat 8%)

Liczba uczestników : max 28 osób, min 12

Czas trwania: 1,5-2h

Bilet ulgowy - Warsztat Kulinarny - “CIASTECZKA CIESZYŃSKIE”

-

cena biletu ulgowego NA INDYWIDUALNE ZAPYTANIE (studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie)

Bilet normalny - Warsztat Kulinarny - “CIASTECZKA CIESZYŃSKIE”

-

cena biletu normalnego NA INDYWIDUALNE ZAPYTANIE

Liczba uczestników : max 20 osób, min 12

Czas trwania: 2-2,5h

Konieczna wcześniejsza rezerwacja terminu warsztatów.

 

Zapisy pod numerem telefonu 505 060 504.

Odwiedź 
Muzeum Kuchni Regionalnej 
Chcesz zapytać o rezerwację? Zadzwoń 
Telefon: 505 060 504 

Wyślij zapytanie o rezerwacje

Gości indywidualnych zapraszamy w każdy wtorek.

Po wysłaniu zapytania rezerwacji, przedstawiciel Muzeum Kuchni Regionalnej w Wiśle skontaktuje się z Państwem i potwierdzi rezerwacje.

Wybierz ilość i rodzaj biletów:
Bilet normalny
Bilet ulgowy
Wybierz i datę i godzinę zwiedzania:
UWAGI DO ZAMÓWIENIA:
Terminy dla grupy zorganizowanej (minimum 12 os.) możliwe w każdy dzień za wcześniejszą rezerwacją. 
Telefon: 505 060 504
Korzystając ze strony akceptujesz politykę prywatności & cookies. Czytaj tutaj.