Bufet ze starodawnymi daniami z przełomu XIX i XX wieku. (studenci, uczniowie, emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie) – czas trwania ok. 1,5h-2h
Bufet ze starodawnymi daniami z przełomu XIX i XX wieku – czas trwania ok. 1,5h-2h
W cenie biletu dostają Państwo do degustacji 1 zupę ugotowaną wg starodawnej receptury, 2 dania główne do wyboru, również przygotowane wg starodawnych receptur. W cenie biletu jest również możliwość upieczenia sobie własnoręcznie placków ziemniaczanych na starodawnym piecu z blachami i zjedzenia ich z omastą. Bilet obiadowy zawiera również kompot gotowany z owoców, które wyrosły w naszym sadzie. Wszystkie dania podane są w formie bufetu szwedzkiego i goście jedzą i nakładają sobie potrawy samodzielnie do syta.
DODATKI DO BILETU “Starodawny obiad” – możliwość dokupienia dodatków do biletu podstawowego i zaplanowania prawdziwej “BIESIADY WIŚLAŃSKIEJ na WYPASIE”
Dla osób dorosłych możliwość degustacji regionalnych nalewek ( warzonki, śmietónkóli, miodowej, cytrynowej, malinowej, borówkowej, wiśniowej, śliwowicy ) – szczegółowe informacje pod nr telefonu 505 060 504.
Bufet ze starodawnymi ciepłymi napojami i słodkim poczęstunkiem z przełomu XIX i XX. (studenci, uczniowie, emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie) – czas trwania ok. 1,5h-2h
Bufet ze starodawnymi ciepłymi napojami i słodkim poczęstunkiem z przełomu XIX i XX – czas trwania ok. 1,5h-2h
Z ciepłych starodawnych napoi serwujemy naszą wyjątkową herbatę z zielin z domowym sokiem malinowym (tłoczonym na zimno), prawdziwą kawę zbożową ze zmielonego zboża oraz słodki poczęstunek w formie degustacji starodawnego ciasta. W cenie biletu jest również możliwość upieczenia sobie własnoręcznie ciasta podpłomykowego, pieczonego na blasze na starodawnym piecu z blachami i zjedzenia tego podpłomyka z masłem i miodem. Wszystko podanie jest w formie bufetu samoobsługowego.
Maksymalna ilość zwiedzających w tym samym czasie to 40-45 os. W przypadku większej ilości osób grupa może zostać podzielona na dwie grupy. Jeżeli grupa chciałaby w tym samym czasie być obsłużona to “Starodawny obiad “ serwujemy na dużej sali restauracyjnej, która pomieści do 80 osób jednocześnie i w grupach mniejszych schodzimy do muzeum na prelekcje. W takiej opcji rekomendujemy wykupienie dodatkowego biletu “Słodki poczęstunek” w obniżonej cenie 15zł (cena obowiązuje tylko w przypadku kupienia biletu “Starodawny obiad” i przy grupie powyżej 50 os.). W tej opcji przy herbacie z zielin i kawie zbożowej oraz słodkim poczęstunku można rozkoszować się prelekcją o historii Wisły, tradycji i przyzwyczajeniach górali wiślańskich.
Istnieje możliwość zwiedzania muzeum bez degustacji na indywidualne zapytanie pod numerem telefonu: 505 060 504.
(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),
Ten warsztat to będzie podróż w czasie. Będzie to lekcja przygotowania tradycyjnej wiślańskiej potrawy zwanej LEJOKI, którą jedli rdzenni mieszkańcy tego miasta 100 lat temu.. W tą podróż zabierze Cię instruktorka, która jest kolejnym pokoleniem wiślańskich kobiet pogłębiających tradycje kulinarne w Wiśle. Poznamy historię powstanie rogulki, jak również funkcję piekarszczoka. Rodowita góralka nauczy Cię jak od podstaw przygotować ciasto i poprowadzi cię przez całą drogę do powstania ciekawego dania. Replika starodawnego pieca z blachami opalanego drewnem, przybliży wiedzę o życiu ludności w dawnych czasach. Będziemy do tego dania popijać domowe mleko krowie, herbatę z zielin i prawdziwą kawę zbożową. Przygotowane dania oczywiście zjedzą Państwo na miejscu. Możliwość wykonania również tego dania w wersji bezglutenowej
Liczba uczestników : max 28 osób, min 12
Czas trwania: 1,5-2h
(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),
Ciasto na podpłomyki zarabiamy, zagniatamy z wody mąki żytniej i soli, następnie dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i pieczemy na starodawnym piecu z blachami. Po upieczeniu jemy…najlepiej podpłomyki smakują z masłem i miodem, i tak właśnie będziemy je jedli popijając domowym mlekiem, które przynosi nam Pani z agroturystyki. Goście również mogą wypić naturalną kawę zbożową lub herbatę z Zielin (ziół zbieranych i suszonych z przepisu babci Anielki)
Liczba uczestników : max 28 osób, min 12
Czas trwania: 1,5-2h
(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),
Liczba uczestników : max 28 osób, min 12
Czas trwania: 1,5-2h
(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),
Starodawne tarło, szkrobaczki i ziemniaki…. Będzie to lekcja przygotowania tradycyjnej wiślańskiej potrawy z ziemniaków. Placki ze szpyrkami lub śmietaną. To tradycyjne potrawy, którą jedli rdzenni mieszkańcy tego miasta ponad 150 lat temu. Te danie przygotowywane było przy “zabijaczce” – tradycyjnym obrzędzie. W tą podróż zabierze was góralka, która jest kolejnym pokoleniem wiślańskich kobiet pogłębiających tradycje kulinarne w Wiśle. Poznamy historię powstania pieca w starodawnych chałupach, jak również dowiemy się, dlaczego nie było w tych kurnych chatach kominów… Instruktorka góralka, nauczy Cię jak od podstaw przygotować trzycielinę i poprowadzi cię przez całą drogę do powstania ciekawego dania. Replika starodawnego pieca z blachami opalanego drewnem, przybliży wiedzę o życiu ludności w tych czasach. Będziemy do tego dania popijać herbatę z zielin ( ziołową herbatę), prawdziwą kawę zbożową z mlekiem.
Możliwość wykonania również placków bezglutenowych.
Liczba uczestników : max 28 osób, min 12
Czas trwania: 1,5-2h
(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),
Liczba uczestników : max 28 osób, min 12
Czas trwania: 1,5-2h
(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),
Liczba uczestników : max 28 osób, min 12
Czas trwania: 1,5-2h
(studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie),
Liczba uczestników : max 28 osób, min 12
Czas trwania: 1,5-2h
cena biletu ulgowego NA INDYWIDUALNE ZAPYTANIE (studenci, uczniowie emeryci, karta dużej rodziny, wiślanie)
cena biletu normalnego NA INDYWIDUALNE ZAPYTANIE
Liczba uczestników : max 20 osób, min 12
Czas trwania: 2-2,5h
Konieczna wcześniejsza rezerwacja terminu warsztatów.
Zapisy pod numerem telefonu 505 060 504.
Po wysłaniu zapytania rezerwacji, przedstawiciel Muzeum Kuchni Regionalnej w Wiśle skontaktuje się z Państwem i potwierdzi rezerwacje.